Látogatóinknak lehetősége van regisztrálni weblapunkra. Ha elfelejtette jelszavát, a jelszóemlékeztető levél küldéséhez kattintson ide.
Belépés    
Itt van Ön: Főoldal Szakmai hírek
Egy szezon alatt visszahozta az árát a szalmatüzelés
A fűtési szezon papíron április 15-én ért véget. A gyakorlatban azonban tovább fűtünk. A tavasz ezekben a napokban hidegebb, mint kellene. A fűtéssel ki hogy tudott, úgy spórolt. Voltak, akik visszatértek a gázról a hagyományos tüzelésre. Beindult a faturizmus is.
Kaszaperen a fűtési szezonban mintegy 60 %-ot spórolt meg az önkormányzat az alternatív fűtéssel a gáz jelenlegi árához viszonyítva. Első lépésben az alsósok iskolaépületében álltak át a szalmabálás tüzelésre, aminek még az ország távoli szegletéből is a csodájára jártak.

A fűtési mód bevált, ezért idén télen már az óvodában, a polgármesteri hivatalban, a humán szolgáltató központban is szalmával teremtettek meleget.

"Őszre átalakítjuk a művelődési ház, az iskola felső tagozatosainak épületét és az egészségház fűtését is szalmabálásra" - mondta Csürhés István. Kaszaper polgármesterétől megtudtuk, a beruházás egyetlen fűtési idény alatt megtérül. A gázkazánokat megtartják, de csak vésztartaléknak. Mivel a kaszaperiek ősztől minden intézményüket szalmával fűtik, így gondot jelentene a fűtőanyag, a jelentős mennyiségű szalmabála tárolása. Ezért pályázatot nyújtottak be egy brikettgyártó-sor beszerzésére. Ezzel munkalehetőséget is teremtenének a közmunkásoknak és lényegesen kisebb helyet igényelne a tárolás. Ha a beruházásokat megvalósítják, a gázos fűtéshez képest 10 százalékra szorítják vissza a költségeiket. Tulajdonképpen csak a szalma beszerzése és bálázása kerül az önkormányzatnak pénzbe.

Forrás: BEOL/AgroLine 2010.04-21.